• HvdV

EU efter coronan

Cecilia Malmström, Sveriges förra EU-kommissionär och nu Sveriges kandidat till posten som generalsekreterare för OECD, var vår gästtalare på septemberlunchen. Coronasäkert såklart och med begränsat antal deltagare och glest mellan borden.

"Man brukar säga att EU utvecklas genom kriser", inledde Cecilia och tog upp återhämtningsfonden och långtidsbudgeten som exempel där man lyckats enas om en kompromiss. Pengarna är ett gemensamt ansvar och det måste finnas en tydlig målsättning hur de används hållbart, innovativt och klimatneutralt. Även migrationsfrågan kom upp liksom Brexit, speciellt i coronans kölvatten. EU engagerar. En livlig diskussion uppstod kring de flesta frågeställningarna. "Optimism is a duty", konstaterade Cecilia. Optimism behövs minsann när EU verkar alltmer isolerat i en global världsordning. EU:s stora utmaningar enligt Cecilia: - mer enhetlig utrikespolitik - ekonomin på fötter - fokus på demokrati och mänskliga rättigheter - bredare samarbetspartners för att tillsammans stärka internationellt samarbete. Valet till OECD:s generalsekreterare sker genom beslut av OECD-medlemsländerna och presenteras i mars 2021. Vi önskar Cecilia lycka till i valet!


Efter lunchen hade vi möjlighet att vandra runt i göteborgarnas eget slott, Börshuset, som renoverats till sitt ursprungliga utseende. Vackert, fräscht och pampigt! En fröjd för både ögat och själen.Foto: Heli van der Valk

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla